Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York

The Gramercy Duplex Residence in New York is a wonderfully renovated duplex apartment, reinvented by NYC design firm Slade Architecture for a single mother who wanted a healthy and friendly environment for her daughter.

Combining two already existing apartments into one two bedroom duplex, the architects cleverly divided the space so as to suit the needs of the mother and young child. The lower level is composed by a living space together with a kitchen, a powder room and a master bedroom, while the upper level consists in the child’s space: a bedroom for the daughter and a guest room whose main function is both a study and a playroom.

The architects made use of everything the space had to offer for storage purposes, with the idea of giving the place a sense of openness. As one enters the apartment, a long wall of millwork spans on the left, having several functions. At the entrance it is an entry closet, with space for shoe storage, then it is integrated in the kitchen furniture, and as entering the living room, it is used for living room storage, finally having a bench cut out.

The kitchen is part of the living space from downstairs and makes use of a wide range of materials with the purpose of creating and reflecting as much natural light as possible. Millwork, replenishable materials, richlite from recycled paper and satin etched glass give this kitchen an environmentally friendly side. The “hidden” storage space is also explored in the kitchen, when creating the stairs, which start directly on the kitchen cabinets.

The master bedroom is not anywhere upstairs like you would imagine, it is “almost” part of the living room, with only a wall of cabinets and a sliding glass door to separate it from the rest of the space. The bedroom explores the idea of simplicity, having only a bathroom in the back wall of the space and the usual sleeping utilities. The storage space is again creatively integrated in the headboard of the bed.

The upstairs level, dedicated entirely to the daughter is designed accordingly to the needs of a little child. Sliding doors are employed again to create brightness and conceal the storage space.The other room was initially designed as a guest room but it is mainly used asĀ  is a study or playroom. Abundant light is filtrated in this room through another pair of sliding doors which separate it from the bedroom.

The lovely bright colors, environmentally friendly materials and the hidden storage spaces make this apartment very pleasurable to live in. It’s amazing what openness, natural light and smart storage spaces can do with a space.

What do you think of the ideas used in renovating the apartment? Would you take inspiration from it for your own apartment?

Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York 2

Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York 3

Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York 4

Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York 5

Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York 6

Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York 7

Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York 8

Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York 9

Gramercy Duplex Residence Slade Architecture New York 10

Photos by Slade Architecture.